Інтерв’ю з Юрієм Гнатковським

y.gnatkovskyi_ico
Юрій Гнатковський – директор Львівського Палацу Мистецтв, автор ідеї проекту «Сніжність».

– Юрію, Ви дуже цілеспрямована людина. Побутує думка, що будь-який проект у Ваших руках буде успішним. У чому полягає секрет такого успіху?

Перш за все, успішною можна вважати ту людину, котра сама вважає себе успішною. Особисто я керуюсь переконаннями, які є важливими не тільки для мене, але й для багатьох інших. Вважаю, що кожен з нас приходить у цей світ з унікальною іскрою, яку не повинен втратити і пронести крізь усе своє життя; що кожен з нас має своє унікальне призначення і здатен змінити світ на краще. Є люди, які змінюють себе, а є ті – хто змінює світ. Та є й такі, хто змінює і одне й інше. Думаю, що секрет успіху полягає у постійному прагненні зробити добро іншим і відчувати, як воно повертається сторицею у твоє життя.

– Поділіться своїми мріями?

Мрія – це зірка, яка надихає людину і веде за собою. У мене багато мрій, і кожного разу, коли одна з них здійснюється, я відчуваю себе насправді щасливою людиною.

Моя найбільша мрія – бути вартим прикладом для інших, і залишитись у памяті людей, як людина, яка зробила цей світ трохи кращим.

– Юрію, нам відомо, що Ви із відкритим серцем підтримуєте молодь у креативних ідеях та допомагаєте у їхній реалізації. Таких наприклад, як фестиваль кінофільмів WizArt, фестиваль флюороарту LvivLumines та інші. Розкажіть про найбільш вдалі проекти та у чому полягала їхня особливість.

Особисто я, будучи на посаді директора “Львівського Палацу мистецтв», відчуваю неабияку відповідальність за те, що відбувається у культурному житті Львова, які проекти реалізовуються, а які не вдаються. Тоді, коли паросток з’являється з-під землі, він відчуває найбільше прагнення рости і розвиватися, проте фізично він найслабший саме при зародженні. Те саме відбувається з новими ідеями і проектами. Якщо в момент зародження проекту людині категорично відмовити, можна втратити щось важливе для мистецтва та культури загалом. Особливо легко відбити у молоді взагалі будь-яке бажання робити щось новаторське і неповторне, і тоді світ деградує.

Можливо не найвдаліший приклад, втім – за радянських часів за відсутності належних професійних кадрів на відповідальні посади призначали молодих людей, чим висловлювали їм велику довіру, якою неможливо знехтувати. Довіра може бути вагомою мотивацією до великих звершень. Саме так я розумію вислів – дорогу молодим.

Як творча людина, не раз у житті стикався з людьми, яким легше було відмовити мені, сказати ні, а ніж допомогти. Тому, надзвичайно ціную людей, котрі не лінуються допомагати молодим, хоча б добрим словом або цінною порадою. Я переконаний, що завжди варто шукати і знаходити вихід з ситуації, якою б складною вона не була. І тому коли до мене приходять з цікавою ідеєю, я вважаю своїм обов’язком допомогти її реалізувати.

– Що додає Вам наснаги на подальші звершення?

Успішний результат – це основне джерело наснаги. Реалізовані задуми, існуючі та успішно працюючі проекти, схвальні відгуки оточуючих – це велика мотивація працювати і творити далі. Коли я створював фільми та телепроекти, писав пісні, я ділився з людьми своїм світоглядом, частинкою себе. Власне тоді, я зрозумів, що найбільшою винагородою для кожної творчої людини є прийняття та розуміння твоєї творчості іншими людьми.

Коли я бачу людей усміхненими та щасливими, і розумію, що саме я мав таку чудову можливість покращити їм настрій або зробити для них щось важливе, я вкотре переконуюсь, що віддавати приємніше, а ніж приймати.

– Відомо, що суміщати успішну творчу та комерційну діяльність дуже не просто. Як вам це вдається? Хто підтримує вас?

Для людей, котрі отримують насолоду від своєї роботи, робота над одним проектом – це відпочинок від іншого, тому суміщати навіть приємно. Чесно вам скажу, у мені борються дві особистості – творча та прагматична, але частенько вони швидше допомагають одна одній, а ніж змагаються між собою.

Я з дитинства любив малювати і вдавалось це мені навіть дуже непогано. Проте, ще тоді зрозумів, що заробити на життя самою творчістю (малюванням чи співами) надзвичайно важко, тому, щоб спершу «стати на ноги», відклав творчість на потім. Але згодом знову до неї вернувся, адже творчій людині важко тримати творчість у собі, неможливо перестати творити.

Найбільша моя підтримка та опора – це сім’я: дружина Марія, яка по-сумісництву є моєю музою; та два сини Дарій і Богдан. Діти, для яких ти прагнеш бути прикладом у всьому – це дуже серйозна мотивація для успішної діяльності. Завжди важливою, безперечно, залишається підтримка людей, з якими я працюю, моїх однодумців, друзів, знайомих.

Все інше це наполегливість та цілеспрямованість.

– Розкажіть більше про свою творчу діяльність.

Незабутніми творчими проектами в моєму житті залишаються «Легенди Старого Львова» серія телевізійних програм , яка дарувала багато задоволення та натхнення і завоювала премію «Телетріумф», як найкращий регіональний телепроект. До 750-річчя Львова я підготував фільм про видатних львів’ян і працював над промокампанією «Львів 750». Можна згадати ще багато телевізійних та музичних проектів, але зараз, окрім керівництва Львівським Палацом Мистецтв, я працюю над власним проектом «Сніжність».

– Що стало основним поштовхом до виникнення ідеї проекту «Сніжність»? У чому полягає важливість цього проекту для Вас?

Коли ми стаємо дорослими, то перестаємо вірити у дива, казки та втрачаємо відчуття казковості під час новорічних та різдвяних свят. Ми теж забуваємо дарувати ці відчуття нашим дітям. Але ж дітям якнайповніше потрібно відчути усю казковість Новорічних свят і хто, як не ми, можемо їм її подарувати. Телебачення сьогодні перевантажене насильством та несмаком, тому я не зміг встояти осторонь і придумав проект , який має на меті впровадити «казковий» настрій з перших сніжинок на дитячому носику…

Іншою мотивацією був старший син, з яким після розлучення, я не мав можливості спілкуватися. Я хотів, щоб мої пісні нагадували йому про мене, і він міг пишатися своїм батьком.

– Які особливості ідеї «Сніжності»? Що різнить її з-поміж інших?

«Сніжність» вирізняється з-поміж інших проектів своєю масштабністю, адже це не лише альбом, але й нова сучасна естетика святкування Нового Року. Ідея навіяна ностальгією до тих часів, коли Львів був столицею джазу. Я маю сподівання, що пісні зі «Сніжності» додадуть яскравого відтінку нашим українським святам, наповнять їх новим українським джазовим звучанням і наблизять до популярного світового жанру Very Special Christmas.

Львів’яни уже мали змогу минулого року на свята почути пісні з альбому «Сніжність», проте цього року ми маємо на меті організувати цілу низку святкових заходів для дітей та юнацтва, а також провести святковий концерт під назвою «Сніжність». Отже альбом успішно перетворюється в проект, і я надіюсь буде мати велику підтримку та популярність кожного наступного року.

– Юрію, яких ще сюрпризів чекати львів’янам цього року від проекту «Сніжність»?

З початком зими у Палаці Мистецтв ми встановлюємо офіційну поштову скриньку Св. Миколая, де кожен може залишити свої побажання і я можу вас запевнити, кожен лист буде прочитано і всі дитячі мрії здійснено. Протягом грудня-січня буде відкрито святковий цех пакування подарунків «Миколай кличе на допомогу» за участю волонтерів та громадських організацій. Крім того будуть проводитись майстер-класи зі створення новорічних костюмів у львівських школах, дитячих будинках та пластових станицях, а також проводитимуться фотоквести, благодійні концерти та костюмовані вечірки, дитячі свята та врешті проведення святкових концертів в театрі Заньковецької 8,9,10 січня.

– Хто братиме участь у проекті?

Багато громадських організацій та молодих ініціативних людей. Я маю надію, що до нас приєднаються усі бажаючі.

– Ваші побажання читачам журналу до Новорічних Свят?

Я хотів би побажати усім українцям змінити ставлення самих до себе та до своєї країни. Я хотів би щоб уся країна щиро пишалася своєю мовою і нашими національними культурними надбаннями. Хочу побажати, щоб ми більше поважали один одного та визнавали наші спільні досягнення.

Усе найважливіше закладається в дитинстві – любов до власної країни, повага один до одного, бажання робити добрі справи. Тож давайте дарувати дітям казку, свято і любов – і згодом все буде так як ми мріємо.

Саме цьому присвячений проект «Сніжність».

...